English

MojaSlovenija.si

Svetovni pionirji na področju implementacije navidezne realnosti v prikaz dediščine in geografskih lokacij

Akademska raziskovalna mreža Slovenije

od leta 1993

kolofón

Projekt narejen z lastnimi idejami in znanjem

148.190 delovnih ur

1.459.000 prevoženih cestnih kilometrov

212.650 km prehojenih kilometrov terenskega dela

3.179.400 metrov kumulativnih vzponov (primerljivo preko tisoč vzponov od morja na vrh Triglava)

Kranjska sivka
V spletno stran (www.burger.si) www.MojaSlovenija.si sem vstavil novo podobo ter nadomestil dve desetletji starega s hčerama, ki kažeta na skalo s podobo Ajdovske deklice, ki je vidna z Vršiča (Julijske Alpe). Hčere so odrasle in medtem je pred petnajstimi leti v mojo družino prišla 'tretja čebela'.
Doma imamo odličnega grafičnega oblikovalca - hči Veronika Burger je ilustrirala čebelo, ki potuje in odkriva Slovenijo - od gorskih vrhov Alp do Sredozemskega morja in Panonske nižine. Majhna država po velikosti, a odlična za odkrivanje Apis melifera carnica je eden izmed slovenskih simbolov.
Kranjska čebela (Apis melifera carnica) ali Kranjska sivka je avtohtona slovenska vrsta čebel, kar pomeni, da čebel drugih pasem v Sloveniji ni mogoče vzrejati. Edina zaščitena vrsta čebel v Evropski uniji - Kranjska sivka - je med čebelarji znana kot pridna, pridna, skromna in krotka čebelja vrsta. Ima odličen občutek za orientacijo. Tisočletja se prilagaja našim pašnim in podnebnim razmeram. Je tudi zelo krotka čebela, kar je pripomoglo k njeni priljubljenosti.

Spletna stran MojaSlovenija.si (mojaslovenija.si) je trideset let trajajoč spletni projekt prikaza (1993 > 1996) naravne in kulturne dediščine. Projekt temelji na interaktivnih 360° prostorskih slikah (360° prostorski fotografji).
"burger.si" je po naključju postala prva celovita in organizirana spletna predstavitev Slovenije. Ime "burger" je po avtorju te spletne strani, vendar ima pomen "svobodni človek" - svobodnjak.
Namen projekta je terensko dokumentiranje in vizualizacija geografskih lokacij za vizualno izkušnjo ljudem z gibalnimi težavami ter učenje na daljavo. Dokumentirane lokacije pripomorejo h prostorski predstavi uporabnika.
Ideja projekta je iz leta 1993. Intenzivno terensko delo se je pričelo leta 1994, predvsem z dokumentiranjem slapov in vodotokov.
Začetek prikaza projekta na svetovnem spletu je bil februarja leta 1996 in pod domeno burger.si marca 1997.
Projekt je "v spletnem pogonu" od februarja 1996 - najmanj 10 ur na dan (terensko in kabinetno delo), 7 dni v tednu, 365 dni v letu... in je do 1. julija 2011 obsegal 11.000 geografskih lokacij predstavljenih s 360° prostorskimi slikami.
Od leta 2000 projekt deluje na strežnikih Akademske in raziskovalne mreže Slovenije.
Do 8. novembra 2009 je spletno stran www.burger.si (www.mojaslovenija.si) obiskalo 25,5 milijonov obiskovalcev (različnih IP), seveda je potrebno poudariti, da je spletna stran vsebinska in ne "portal", kar pomeni, da število obiskovalcev le ni tako skromno...
Do 1. julija 2011 je spletna stran dosegala "rating" (Alexa) pod 100.000 in Google page rang 6/10.
Od 1. julija do 6. oktobra 2011 je bila vsebina zaradi inšpekcijskega postopka zaradi domnevnega nezakonitega fotografiranja in zahteve Urada informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije o popolnem uničenju fotografskega arhiva, ki je hranil prepoznavne obraze ljudiz lokacijami iz Slovenije umaknjena s svetovnega spleta. "Spletni" rating, ki se je postopoma gradil šetnajst let je bil v obdobju nedelovanja spletnih vsebin izničen.
O "street view" - fobiji...: na tem spletnem mestu je bilo ožje mestno središče Ljubljane pokrito z uličnimi pogledi (projekt 'City view' - "Ljubljana kot muzej na prostem") že leta 1998 oz. 1999. Prehodi med lokacijami mesta so bili označeni z rdečimi točkami, navigacija je potekala preko skice mesta. (opomba.: kvaliteto prikaza morate gledati s perspektive leta 1998..., skica je bila prvotno celozaslonska). Projekt je bil opisan v slovenskih magazinih in časopisih, leta 2002 je bila celo posneta kratka oddaja na RTV Slovenija... Slovenija je bila prva država na svetu, ki je bila v celoti dokumentirana z metodo 360° prostorskih let. Prvotni projekt "City View" in Slovenija dežela slapov se je konec 90-ih let razširil na podzemni kraški svet - "Subterranean View". Dokumentirani so bili celotni jamski sistemi, kar do leta 2015 ni uspelo še nikomur v takem obsegu.
Avtor: Boštjan Burger (Univerzitetni diplomirani geograf, Univerza v Ljubljani)
2. marec 2023


Vsa vizualizacija je avtorsko delo in last Boštjana Burgerja.
Projekt financira avtor sam oz. preko lastnih komercijalnih projektov, zato je spletna stran "javna dobrina" samo za ogled. Spletna stran in vsebina spletne strani sta zasebna last in vsak uporabnik spletne strani je gost po svoji lastni volji in na lastno odgovornost. Nobeno gradivo, del gradiva, slikovni ali filmski izrez iz te spletne strani ni dovoljeno dajati ali posojati tretjim osebam, ga postaviti na katerokoli drugo lokacijo na internetu ali intranetu ali komercijalno izkoriščati to delo brez pisnega dovoljenja avtorja.
Dovoljena je uporaba za potrebe izobaževalnih inštitucij (projekcije, učni listi, predavanja) ter učencem, diajkom in študentom pr njihovih predstavitvah in pisnih delih z ustreznim citiranjem.

Avtor se neprestano strokovno izobražuje in je tako tudi večina tekstov avtorskih, kjer pa so povzeti so navedeni viri in literatura.

Avtor si pridržuje pravico prekinitve ali odstranitve projekta iz svetovnega spleta kadarkoli želi...

gore slapovi Jame muzeji gigapiksel PROSTORSKE FOTOGRAFIJE
journalism churches :: cerkve castles winter World heritage
Republic of Ireland Argentina Avstrija BiH Brazilija
Češka Croatia Egipt France Canada
Madžarska Italija Crna Gora Netherlands San Marino
      Vatikan Switzerland

Family project
Projekt je kljub zahtevnosti terenskega dela in potrebe po nenehnem izobraževanju, tako v naravoslovnih, družbenih kot tehničnih vedah, predvsem 'družinski' projekt. Avtor z najmlajšo hčerjo (3/3) pri potepanju in raziskovanju slapov na Korziki julija 2009.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024