MojaSlovenija.si

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

Boštjan Burger

Slapovi Slovenije (1993-1998) Waterfalls of Slovenia

Slovenija|Triglavski narodni park (Triglav national park)|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls

Fratarica

Fratarica is a terrific ravine with the chain of waterfalls with the height of 1000 m. The lower waterfalls are easy accessible. Waterfall Parabola (Skok) with the height of 50 m is very impressive. ACCESS:It is a fine hike to there from the settlement, Log pod Mangrtom - Gornji Log'. Waterfall Veliki Drsnik is the highest waterfall (112 m). It flows in a huge pool. It is a marvellus sight to it, but access to it is quite dangerous because of the falling rubble. So hike there is only for experienced hikers.
Prav zanimivo bi bilo vedeti, od kod potoku Fratarica njegovo ime. Frata namreč pomeni poseka. Je morda kdaj potok narasel v tako močan hudournik, da je 'posekal' gozd pod seboj in so nastali travniki ? Fratati pomeni tudi ponesrečiti se, in resnično teče potok v zgornjem toku med precej krušljivim skalovjem. Pri ogledu zgornjih slapov previdnost ni odveč. Potok jih v svojem skoraj 1000 m visokem padcu ustvarja kar precejšnje število. Najbolj značilni so nizi slapov, ki se pretakajo iz enega tolmuna v drugega. Zanimiv je dobrih 15 m visok slap, padajoč izpod oboka nekakšne dvorane. Tu je tudi skoraj 50 m visok slap, h kateremu nas že v dolini usmerja napis Parabola. Med najvišjimi stalnimi slapovi v Sloveniji in tretji v Triglavskem narodnem parku je slap Veliki Drsnik s svojimi 112 m višine. Do slapa Parabola je pot lahko lep nedeljski izlet, saj je pot lepo shojena in tudi primerno označena. Naprej pot zaradi krušljivosti sten nad potokom ni priporočljiva in je primerna le za izkušene planince.
DOSTOP: Iz Loga pod Mangartom nas pri gasilskem domu kažipot z napisom Slap Parabola usmerja proti Koritinici. Koritnico prečkamo po viseči brvi ter takoj nato zavijemo na izhojeno pot proti potoku Fratarica. Pot se vzpenja po desnem bregu potoka nad slikovitimi koriti, v katerih padajo majhni, vendar slikoviti slapovi. Na začetku nas pozdravi skoraj 5 m visok slap. Malce nad njim sta dva manjša slapiča z izredno slikovitima tolmunoma, ki nas očarata s smaragdno zeleno barvo. Oba skupaj premagujeta padec 6 m. Potka se nato obrne malo na levo in nas popelje nad korita potoka. V koritih se skrivata še dva slapova, visoka 5m. Breg je tu zelo spolzek, zato previdnost pri ogledu ni odveč.
Pot naprej nas že po nekaj minutah hoje pripelje do potke, ki se spusti k nekakšni naravni dvorani, kjer zvrha pada 15 m visok slap. Nekateri imenujejo ta slap zaradi slikovitosti naravne dvorane kar ,Katedrala'. Lepo in primerno ime za ta slap. Pot se polagoma vzpenja in nas že po 10 min. pripelje nad veliko kotanjo s slikovitim tolmunom, v katero pada skoraj 50 m visok slap Parabola (tudi Skok). Pot gre nato okoli kotanje ter krene ostro v desno nad desnim bregom struge. Spust do struge je dokaj strm in zato težaven in ni priporočljiv. Potok nad slapom Parabolo premaguje še nekaj večjih padcev in dela pri tem dva večja, vendar neizrazita slapa, visoka 10 m in 4 m. Struga se nato izravna in je taka do Krniške stene, preko katere v deževnem obdobju pada več kot 150 m visok slap. Če se ne spustimo do struge ter gremo po lepo izhojeni potki naprej, pridemo po 15 min. hoje do Krniške stene, kjer se pot nenadoma izgubi in naletimo na brezpotje. Znajdemo se pred sotočjem dveh potokov. V sušnem času je pretočen samo potok Fratarica. Pot nadaljujemo nad desnim bregom levega potoka - Fratarice. Pred nami je soteska z zelo krušljivimi stenami, tako da je pot lahko zelo nevarna. Že po dvesto metrih hoje med krušljivo steno na levi in potokom na desni strani se znajdemo pred 4 m visokim skočnikom, katerega padec moramo premagati. Takoj za njim nas pozdravi lep, med velike skale ujet 10 m visok slap. Dvignemo se po strmem in krušljivem levem bregu, kjer lahko vidimo, da je ta slap prvi izmed štirih večjih slapov, ločenih z zelenimi tolmuni, ki razbijajo monotonost skalovja. Ko se povzpnemo na vrh najvišjega, pridemo do ustja velike kotanje s tolmunom, v katerega pada tretji največji slap Triglavskega narodnega parka - Veliki Drsnik, visok 112 m. Nad Velikim Drsnikom je še nekaj visokih slapov, ki pa so težko dostopni. Za pot od gasilskega doma v Logu do Velikega Drsnika potrebujemo dve uri.
Slovenija|Triglavski narodni park (Triglav national park)|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2022