English SLOVENIJA SLAPOVI
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Blanščica - slap 'Pekel'

Slapovi na potoku Blanščici so med najbolj dramatičnimi na območju Bohorja. V zgornjem toku je potok izdobel dolomitno kameninsko podlago ter ustvaril svojevrstne slapove. Skupna višina zgornjih slapov je vsaj 50 m in bi jih lahko šteli tudi za en večstopenjski slap. Najvišji slap oz. spodnja stopnja se imenuje slap 'Pekel', ki je visok približno 17 m. Zgornje stopnje se skrivajo v koritih in možen je celo dostop na sredino slapov. Ker ti slapovi nimajo imena jih nekateri imenujejo kar "Nebesa" - če se že spodnji slap imenuje Pekel...

DOSTOP:Iz Sevnice ali Krškega krenite proti naselju Blanca. Od tu vodi ob potoku Blanščici proti Senovemu asfaltna cesta. Malo pred G. Leskovcem je križišče. Tu krenete na leta 2008 asfaltirano cesto ob Blanščici. Cesta je zadnjih 100 m privatna last in vodi skozi zasebno lastnino, ter dvorišče Požunove domačije. Od tu vodi kolovoz v grapo potoka Blanščica.Pot se vzpenja nad potokom tako, da lahko zlahka zgrešimo spodnji slap, do katerega sicer ne vodi nobena pot. Je zelo zanimiv saj teče poševno na prelom. Visok je približno 5 m in je skoraj 3 m širok.Kolovoz kmalu preide v dokaj strmo potko. Tu so že zmeraj opazne ruševine starega Požunovega mlina. Po 20 minutah hoje od vhoda v grapo pridemo do spodnjega in najvišjega slapa Pekel (višina 17 m).Na levo ob slapu Pekel navzgor vodi zelo strma potka proti zgornjim slapovom. Pot je zelo strma ter tako primerna le za izkušene pohodnike s primerno obutvijo. Nekako na sredini med skalami je ozka potka, ki vodi direktno v sredino slapišča.Na sliki levo so vidne zgornje stopnje, visoke približno 15 m. Pod njimi je podoben sistem, ki pa je najbolje viden navzdol ravno z mesta odkoder so slikane zgornje stopnje.

Še zanimivost v bližini: Igla nad Peklom S potke, ki vodi ob desni strani slapa Pekel je na nasprotni strani brega vidna izrazita štrleča skala v obliki kamnite igle. "Igla" je visoka dobrih 10-15 m.

46.04370, 15.42082

Burger Landmarks

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2021