MojaSlovenija.si

English Esperanto SLOVENIJA TNP SLOVENSKA GEOLOŠKA POT
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Blejski vintgar (Vintgar)

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursionvirtualna ekskurzija

Burger.si je Mojaslovenija.si

Slap Šum v Blejskem Vintgarju se ne more pohvaliti z visokim padcem vode, je pa obudovanja vreden njegov močni pretok. Potoka Krmarica in Kotarica in nekaj stranskih izvirov napajajo reko Radovno, ki ima vedno dovolj vode. Krmarica in Kotarica že dosti pred samim "uradnim'' izvirom Radovne Pod Jutrovo skalo ponikneta v globino. Močan pretok Radovne pride do izraza prav v Vintgarju. Več kot 1,5 km dolga soteska- vintgar je skrita med visokimi stenami hribov Boršt (931 m) in Hom (834 m). Brez lesenih mostičev in galerij bi bila praktično neprehodna. Kljub neposredni bližini Bleda (samo 4 km stran) je bil Vintgar prehojen šele leta 1891. Tedanji župan Gorij Jakob Žumer in fotograf Benedikt Lergerporter sta izkoristila takrat nenavadno nizek vodostaj reke Radovne in se podala na svojo raziskovalno pot. Lepote soteske s slapovi in brzicami so ju tako navdušile, da so kmalu zatem uredili lepo urejeno turistično pot skozi Vintgar. Uradno je bila odprta v avgustu leta 1893. Turisti s celega sveta so tedaj ponesli slavo Vintgarja in največjega, 13 m visokega slapa Šuma po širnem svetu. Radovna se v času pričetkov izkoriščanja električne energije ni mogla izogniti zajezitvi. Nad naravno 5 m visoko polico, malo nad slapom Šum, so zgradili jez in večino vode speljali po železni cevi do elektrarne v dolini. Šum je danes mogočen le ob dvignjeni zapornici ali po deževju, ko cev do elektrarne ne more požirati vse vode.

DOSTOP : Soteska je dostopna z obeh strani: a) z Jesenic po cesti do Blejske Dobrave z nadaljevanjem miimo pokopališča po makedamski poti do lesenega mosta (v zelo slabem stanju) in preko do elektrarne pod slapom Šum; b) z Bleda po cesti do vasice Vintgar, kjer je večje urejeno parkirišče. Od tu gremo po slikoviti turistični potki skozi samo sotesko, dokler po 1,6 km ne pridemo nad slap Šum.

Opomba: Po Blejskem vintgarju so dobile ime ostale podobne soteske v Sloveniji (Iški vintgar, Ribniški vintgar nad Srednjo vasjo v Bohinju in Bistriški vintgar pri Slovenskih Konjicah). Geomorfološki izraz vintgar pomeni rečno dolino, ki se je razvije, ko je globinska erozija, ki jo povroča vodotok tako močna, da so pobočni procesi zanemarljivo majhni - rezultat je dolina z navpičnimi stenami.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024