MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA GRADOVI
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Grad Strmol pri Dvorju

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Burger.si je Mojaslovenija.si

Grad Strmol je dvorec ob vznožju Dvorjanskega hriba v bližini naselij Češnjevek, Grad in Dvorje v občini Cerklje na Gorenjskem. Dvorec je dobil ime po svojih graditeljih, družini Strmol, in je med redkimi gradovi oz. dvorci v Sloveniji, ki so v svoji zgodovini ohranili slovensko ime. Trenutno je tu gostišče in konferenčni prostor za vlado Republike Slovenije.

Od dvanajstih srednjeveških gradov na območju današnje občine Cerklje je Grad Strmol edini, ki je do danes ostal nedotaknjen. Grad se prvič omenja v 13. stoletju, čeprav o njegovi ustanovitvi ni zanesljivih zapisov. Arhitektura dvorca je osnovana na srednjeveškim grajskim jedrom, ki je v sedanji obliki po renesančni in baročni prenovi. Osrednja stavba je obdana z nizkim, pravokotnim renesančnim obrambnim zidom, utrjenim s kvadratnimi kotniki, ki so nekoč imeli dvižni most čez jarek. Notranjost je bogato opremljena z zgodovinskim pohištvom in umetnostninami-


Grad je obdan s parkom z osnovo iz poznega 17. stoletja. Grajskio park je prvotno obsegal sadovnjak na pobočju pod gradom in štiri ribnike na spodnji izravnavi, s pešpotjo, ki je vodila iz gradu. Postavitev se do danes ni bistveno spremenila, čeprav je ohranjen samo eden od ribnikov. Sedanja razporeditev vključuje dostopno pot, ki se vzpenja proti pobočju proti grajskem dvorišču. Obzidje je okrašeno z baročnimi ženskimi figurami in s kipi Atlasa na severnih vhodnih stopnicah, ki izvira iz vrta dvorca Zalog pri Moravčah (Wartenberg), ki je bil med 2. svetovno vojno požgan in porušen. Na nasprotni strani dvorišča se pot spusti proti bližnji cesti. Med dostopnimi stezami je neformalni park z umetnim jezerom in tujerodnimi drevesi.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024