MojaSlovenija.si

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

  Boštjan Burger

Slapovi Slovenije (1993-1998) Waterfalls of Slovenia

Slovenija |Triglavski narodni park (Triglav national park)|SLAPOVI SLOVENIJE - Slovenia Land of Waterfalls
Beli potok (Zadnjica)
Lokacija GPS: N:46°23'12" E:13°47'08" nm. višina/altitude dno/bottom~ 980 m

Spodnji slap

(1) Spodnji slap - Lower waterfall (15 m - 50 feet)
(2) Zgornji slap - Upper waterfall (4 m - 14 feet)
Pod spodnjim slapom Below the lower waterfall
Skalovje v strugi Belega potoka Rocks in the Beli potok stream
BELOPOTOŠKI SLAP V ZADNJICI

Pri vrnitvi s poletnega pohoda po gorah mimo Pogačnikovega doma v dolino Zadnjico je prav primerna osvežitev v plitvi vodni kotanji, v katero teče v slapu Beli potok. Sprehod po cesti iz Trente v dolino Zadnjico navzgor ob potoku Krajcarica je poplačan z izjemno panoramo ter ogledom lepih šumelišč.

DOSTOP: Iz Trente krenemo po cesti proti Vršiču (10 min.) do ostrega ovinka (št. 50). Prav na ovinku je odcep makadamske ceste v dolino Zadnjico. Po hoji po cesti ob potoku Krajcarica lahko opazujemo bučna šumelišča potoka, ki si utira pot po dolini navzdol. Po 30 min. pridemo do razcepa ceste. Izberemo si levi odcep in po 10 min. pridemo do vznožja tovorne žičnice. Po stezi se spustimo do Belega potoka in gremo nato še 5 min. navzgor, dokler ne pridemo do plitve kotanje ki nas ob vročih dneh vabi k osvežitvi. Spodnji slap se še ne vidi, lahko pa zaslišimo značilen zvok padajoče vode. Takoj za "bazenom'' se nam na levi odpre pogled na 15 metrov visok slap. Pri tovorni žičnici vodi navzgor steza do razcepa poti. Slabša pot nas popelje nad spodnji slap ter tik pod 4m visok zgornji slap. Velika skala ga prepolavlja na dva pramena.

WATERFALLS OF BELI POTOK IN THE ZADNJICA VALLEY

Valley Zadnjica is also one of the starting points to the highest mountain of Slovenia – Triglav. There is very beautifull panorama to the mountains around the valley.

APPROACH

We can walk from Trenta to the 50th turn of the road to the Vršič pass. There is also a turning of the macadam road which leads along the Krajcarica stream. Stream is very loud with many beautifull smaller waterfalls - jumpers. After 30 min. of easy walk we come to the turning. Left turn leads to the bottom of the lower waterfall of Beli potok. (direct: White stream)

Slovenija |Triglavski narodni park (Triglav national park)|SLAPOVI SLOVENIJE - Slovenia Land of Waterfalls

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2022