MojaSlovenija.si

English Esperanto SLOVENIJA SLAPOVI :: WATERFALLS  
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Kozjak

Burger Landmarksvirtualna ekskurzija

Skupna višina: 450 metrov
Navišja posamezna stopnja: 15 metrov
Stopenj: 6
Tip slapa: pahljača
Vodotok: potok Kozjak
Povprečna širina: /
Vodni pretok : /
Največji zabeleženi pretoke: ni podatka
Najmočnejši pretok: pomlad, jesen
Ime slapa: Veliki Kozjak
Lokacija: Kobarid (GPS WGS 84)
N: 46°15'40" E:13°35'30"
Nadmorska višina dno ~ 318 m
Vodnatost: stalni slap

Potok Kozjak (virtualna ekskurzija) je levi pritok Soče. Vodo zbira iz več manjših potokov visoko pod grebeni gora od Oblega brda (1957 m), Krnčico (2142 m) do Srednjega vrha (2134 m). Na svoji 3400 m dolgi poti proti Soči se potok od povirnega dela spusti za 450 m in teče v šestih slapovih, od katerih je najbolj znan, ter tudi turistom dostopen Veliki Kozjak, ki je visok ~15 m. Potok je izdolbel slikovita korita, kjer je na dnu tolmun temnozelene barve v katerega pad slap Kozjak. Občutek na dnu teh korit je podoben kot v kraških jamah. Nižje po toku navzdol je tik pod kamnitim mostom (kot zanimivost: kamniti most je bil zgrajen 1895 leta) 8 m visok slap Mali Kozjak.

DOSTOP: Od Kobarida čez reko Sočo proti Drežnici. Za mostom čez Sočo je kmalu smerokaz, ki usmerja k potoku Kozjak in ostalinam iz I. svetovne vojne. Od tu je lep kolovoz, ki kmalu pripelje do ostalin iz I. svetovne vojne. Kmalu je kamniti most, pod katerim pada Mali Kozjak. Od tu vodi ob potoku proti Velikemu Kozjaku zelo zgledno urejena pešpot.

OPOMBA: Obisk te poti in spodnjih slapov je zelo lep in umirjen družinski izlet, ki se ga lahko popestri z ogledom bližnje okolice (ali obratno...)

 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024