MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA SLAPOVI :: WATERFALLS GEOGRAFIJA - GEOGRAPHY (KORITA / EVORSION CHANNELS)
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Driselpoh

Burger Landmarksvirtualna ekskurzija

 

Potok Driželpoh oz. tudi Driselpoh je desni pritok reke Bače in izvira izpod gore Črna prst (1844). Ime potoka izvira iz nemškega poimenovanja za "potok po katerem plavajo hlodi". Po potoku so namreč včasih plavili hlode po lesenih koritih. (ustni vir, domačija Drizelpoh)

Čeprav potok v svojem toku ustvarja kar nekaj skokov in manjših slapičev z najvišjim 7 m visokim slapom, je morda najbolj zanimiv vhod v sotesko. Makadamska cesta je speljana kar skozi korita, tako da je možen lahek in nazoren ogled plasti apneca in lezik. Korita so dolga približno 80 m in visoka 15 m. 330 m od korit v notranjost soteske, kot levi pritok Driselpoha pada, oz. skozi korito teče 15 m visok slap, ki je "slap" le takoj po deževnem obdobju.

Dostop: po cesti iz Podbrda v smeri proti Kneži je po ~2 km makadamski odcep v sotesko Driželpoha. Najbolje se je odpraviti peš iz Podbrda, vendar je potrebno paziti na vozila, saj je cesta ozka in nepregledna. Makadamska cesta, bolj kolovoz, vodi sprva skozi približno 80 m dolgo in slikovito sotesko ter nato še 500 m do domačije Driselpoh. Na bregovih soteske so vidni številni izdolbeni žlebovi hudournikov, ki ob deževju padajajo v izrazitih in več deset metrov visokih slapovih. Od kmetije je še 500 m do prvega slapa - 3 m visokega skoka. Pred skokom je stezica po kateri lahko nadaljujemo 3 km dolg sprehod proti Kalu in se nato po grebenu vrenemo proti Kuku ter se krožno vrnemo v izhodiščno točko pred vstopom v sotesko Driselpoha.

Opomba: Pot je lahka in primerna tudi za krajši družinski izlet.

h slapov je zelo lep in umirjen družinski izlet, ki se ga lahko popestri z ogledom bližnje okolice (ali obratno...)

 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2023