MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA KAMNIŠKO-SAVINJSKE ALPE    

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Kamniško-Savinjske Alpe

Korošaški slapovi

<h3>virtualna ekskurzija 360°</h3> :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Burger.si je Mojaslovenija.si

Korošaški slapovi so niz večih slapov, ki so zanimivi predvsem zaradi različnih oblik. Nekateri delujejo kot brzice, drugi so kot pravi večji samostojni slapovi. Najlepši so po deževnih dneh ko pritok Bistričice, potok Korošak napolni svojo strugo. So manj poznani ali celo nepoznani čeprav ležijo le nekaj kilometrov severno od Kamnika. (situacija 1995)

DOSTOP: Iz smeri Kamnika krenemo do Stahovice. Nato gremo po asfaltirani cesti (3 km) ob koritu potoka Bistričice do zaselka Klemenčevo. Nato 500 m po vpenjajoči se serpetinasti poti do domačije Kuharjevo. Pot naprej ni označena. Skozi domačijo Kuharjevo pridemo do gozdne poti, ki se nekoliko spusti do potoka Bistričica (5 min). Možen (tud običajen) dostop je po potki na Klemenčevim.

a. DOSTOPNA POT. Sledimo nakazani poti (ni markirana), se desno ob potoku strmo vzpnemo do najlepšega slapa v verigi Korošaških slapov (dodatnih 30 min). Slap je visok približno 15 m. Kljub majhnemu pretoku vode se lepo razprši v padcu preko skal.

b. TEŽJE DOSTOPNA POT. Sledimo potoku pridemo do ozke soteske v kateri nas po 100 m hoje pričaka manjši slap višine 2 m. Pot nadaljujemo ob levem bregu potoka in po 10 min. hoje se soteska nenadoma zapre in izgleda neprehodna. Le šumenje vode naznanja padec vode. Na koncu soteske je vidno melišče od koder se odpre pogled na dvojni slap višine približno 10 m . Po melišču se ob skalah vzpnemo do vrha slapu. Potrebno je paziti na morebitne padce kamenja. Že takoj na vrhu zagledamo naslednji slap višine 5 m. Po travnatem in strmem bregu se dvignemo nad slap. Ko se vzpenjamo do vrha slapu je potrebno paziti na oprijem, saj so stene izredno ostre in krušljive. Na vrhu slapu se nam odpre dokaj široka in skoraj položna soteska. Po približno 5 min. pridemo do izhojene poti

(pod a.)TEŽJE DOSTOPNA POT. Ob desnem bregu slapa se nato po melišču strmo dvignemo na vrh slapa od koder se nam navzdol odpre lep pogled na celotno sotesko. Po le nakazani gazi pridemo do stičišča dveh manjših zelo slikovitih sotesk s potočki z rahlim vzponom. Sledimo tisti na desni strani vzpona, in že po kakih 100 m se soteska strmo zaključi in pridemo do ozkega slapa, visokega morda 20 m.

 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024