MojaSlovenija.si

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

  Boštjan Burger

Slapovi Slovenije (1993-1998) Waterfalls of Slovenia

Slovenija|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls
Potok Smeč - Jurežev slap

ENGLISH

V strmi in divji grapi pod Jureževo domačijo teče potok Smeč. Čeprav je blizu turističnih centrov in skoraj nasproti znamenitih Martuljkovih slapov, so nepoznane njegove posebnosti: konstantna temperatura vode, tako poleti, kot pozimi (zelo majhna temperaturna nihanja), stalen, dokaj močen pretok tudi v sušnih obdobjih ter najvišje slapišče v Karavankah - "Jurežev slap". Jurežev slap je pravzaprav sestavljen iz sedmih manjših slapov, ki navidezno tvorijo en večstopenjski, približno 100 m visok slap. V zgornjem toku, še nad Jureževo domačijo je potok Smeč pregrajen s številnimi hudourniškimi pregradami. Malo pod domačijo pa postane breg izredno strm in voda začne padati v dokaj izrazitih slapovih. Pogled na slapove, oziroma na "Jurežev slap", je izredno slikovit. Najlepše je viden, če se od Jureževe domačije spustite po kolovozu navzdol pod travnik, vse do gozda ter potem do prepadne stene na desno. Lepo je viden tudi s travnikov ob desni strani ceste Kranjska Gora - Gozd Martuljek. Spodnja, 15 m visoka stopnja pada v vodni zbiralnik, odkoder teče voda po cevovodu do elektrarne v dolini. Pod vodnim zbiralnikom je zato struga precej suha. Vendarle je "pobegle" vode zadosti, da nižje pada v še enem 15 m visokem slapu ter manjših skočnikih.

Skupna višina: 100 metrov Najvišja posamezna stopnja: ? metrov Stopenj: 7 (?) Tip slapa: večstopenjski slap Vodotok: Smeč Povprečna širina: / Vodni pretok : stalen Največji zabeleženi pretok: ni podatka Najmočnejši pretok: ? Ime slapa: Jurežev slap Lokacija: Kranjska Gora - Gozd Martuljek (GPS WGS 84): N:46°29'36" E:13°49'28" Nadmorska višina dno ~ 557 m Vodnatost: stalna
DOSTOP: Preden je bila zgrajena sedanja cesta iz gozda Martuljek na Srednji vrh, je bila glavna povezava s Srednjega vrha v dolino mimo Tarmanovega mlina, ki je danes v ruševinah. Včasih je bilo pod grapo pravcato naselje, danes pa je tu le nekaj počitniških hišic in manjša elektrarna. Za dostop iz doline in spodnji del grape, moramo kreniti iz Gozda Martuljka do gasilskega doma ter nato na označeno pešpot No 5. Preko Save Dolinke vodi lesen mostiček, ki vodi naprej v ozko stezico pod strmimi stenami. V gozdu preide pot v kolovoz. Takoj za prvimi počitniškimi hišicami zavije kolovoz v desno nato navzgor do Srednjega vrha. Pot proti grapi je potrebno nadaljevati mimo ruševin Tarmanovega mlina, dveh počitniških hišic (mimo ene teče potok na mlinsko kolo), vse do slabo izhojene steze. Tu je že viden cevovod. Zaraščena pot vodi levo od cevovoda, strmo navzgor vse do vodnega zbiralnika v katerega pada spodnji del Jureževega slapa. Desno je vidno melišče in opazne so tudi sledi nekdanje stezice po melišču navzgor. Potka preide iz melišča do gozda, odkoder so lepo vidne zgornje stopnje slapa. "Kozje stezice" vodijo nad prepadom nad vrhnje stopnje slapa, odkoder je lep pogled v dolino. Blizu je Jureževa domačija, odkoder lahko po pešpoti No.5 nadaljujemo proti Kranjski gori ali proti Gozdu Martuljku. Opomba:Slapišče je izredno slikovito, vendar ogled zaradi strmega brega ni primeren za npr. družinski izlet. Potrebna je primerna planinska obutev.
Jurežev slap
Skica - Sketch
Slovenija|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024