MojaSlovenija.si

Slovenija - slapovi (1993-1998)

Čedca

English SLOVENIJA SLAPOVI :: WATERFALLS JEZERSKO ZEMLJEVID::MAP
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Ta opis je arhivski in ne prikazuje sedajšnjega stanja. Nov prikaz in opis si poglejte na : Slap Čedca.

Slap Čedca je med najvišjimi slovenskimi slapovi in po svojem nastanku med najmlajšimi. Nekdaj je bil bolj znan kot danes, čeprav to ni kak 'zakoten' in nedostopen slap. Do njega vodi skorajda sprehajalna pot. Tudi lepote mu ni očitati, saj je prav lepo viden že od daleč, kako v dolgem belem curku pada ~138 m (lastna meritev, uradno 130 m, podatek tudi 132 m) preko krušljivih rdečkastih dolomitnih sten.

Slap napaja snežnica izpod vrhov Jezerske Kočne (2.540m) in Velikega kupa (2.126m). Najbolj izrazit je od konca aprila do začetka julija, ko se topi sneg. Takrat in v deževni dobi tudi svojega dvojčka, tako da pada kot dvopramenski slap. Voda pod slapom ponikne v melišču in pride na plano kot Mlinaršica. Slap Čedca ni stalni slap saj poleti običajno za dva meseca presahne, pozimi pa v celoti zamrzne.

Glej še> Levo od Čedce.

DOSTOP: Iz Jezerskega krenemo do parkirišča pod smučiščem (proti Makekovi Kočni). Od tu se že lahko opazi bel tanek pramen padajoče vode pod stenami Jezerske Kočne (2540m).

Še pred kratkim je markirana pot vodila takoj na levo s parkirišča. Danes pa je označena pot spremenjena. Kažipot vodi po makadamski poti naprej. Po nekaj sto metrih je nov kažipot, ki usmerja proti slapu Čedci. Pozornost na markacije ne sme biti odveč, saj nas lahko lepo izhojena potka zavede naravnost namesto po markacijah na levo. Kmalu pridemo na plano med grmičevje, od koder nas dodatne pol ure hoje po lepo izhojeni poti popelje do struge potoka in naprej proti slapu. Pod do samega vznožja slapa ni priporočljiva, saj se rado kruši kamenje.

Skupna višina: 130 metrov
Navišja posamezna stopnja: 130 metrov(138 m)
Stopenj: 1
Tip slapa: enopramenski
Vodotok: Čedca
Povprečna širina: /
Vodni pretok : /
Največji zabeleženi pretoke: ni podatka
Najmočnejši pretok: april-junij
Ime slapa: Slap pod Čedco
Lokacija: Jezersko (GPS WGS 84)
N (latituda) :46°22'19" E (longituda) :14°31'30"
Nadmorska višina dno ~ 1400 m
Vodnatost: večji del leta, nestalni slap - poleti presahne, pozimi zamrzne - ledeni slap.
Cedca
Cedca

MojaSlovenija.si

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2018