English SLOVENIJA SLAPOVI
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Stranjski potok - slap Bojanca

Območje Bohorja je vsaj kar se tiče slapov še dokaj neznano. Izlet v še nepokvarjeno naravo je pravi užitek. Čeprav vodni pretok v slapovih ni močan, je stalen in je kar nekako v sožitju z mirno naravo.Stranjski potok je desni pritok Blanščice. Potok teče v šumih in slapovih v višin od 2,5 do 15 m. Najvišji, približno 15 m visok slap se imenuje Bojanca.

Obstaja legenda, da je slap dobil ime po mladem dekletu, ki je tu nekoč davno storilo samomor. Grapa po kateri teče Stranjski potok se končuje v obliki kotla v katerega pada slikoviti slap Bojanca.

DOSTOP: Iz Sevnice ali Krškega krenite proti naselju Blanca. Od tu vodi ob potoku Blanščici proti Senovemu asfaltna cesta. Malo pred G. Leskovcem je križišče. Tu krenete na leta 2008 asfaltirano cesto ob potoku Blanščica. Pred Požunovo domačijo, preden pot prečka potok Blanščico, je lesen smerokaz, ki kaže v smer grape s slapovi. Pot do prvega slapa ni zahtevna. (Opozorilo - cesta proti Požunovi domačiji je privatna last).

Pri prvem, približno 5 m visokem slapu, se je potrebno povzpeti po strmem bregu na desno. Tu je najtežji del poti, ki pa se ga da zlahka premagati. Po letu 2000 so bile postavljene tudi železne stopnice, ki omogočajo varnejši vzpon.

Sledijo šumi in soteska postane ožja. Pod slapom Bojanca, ki se nahaja v samem zatrepu soteske drsi voda v 3 m visokem šumu.

Slap Bojanca je visok 15 m. Pogled nanj je zelo slikovit in nudi pravo "presenečenje" ob koncu poti.Izlet do Bojance je lahko prijeten družinski izlet. Nekaj mest je morda malo težje prehodnih, vendar jih lahko s primerno obutvijo premagajo tudi manj izurjeni pohodniki.

46.04370, 15.42082

Burger Landmarks

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2021