English SLOVENIJA LJUBLJANA
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Slovenski etnografski muzej

CityViewvirtualne razstave

 

Boštjan Burger, geografske vizualizacije

Slovenski etnografski muzej je osrednji slovenski muzej na področju etnografije.

Prve zbirke so nastale že v okviru narodopisnega oddelka Kranjskega deželnega muzeja in so leta 1888, ko je bila zbirka prvič predstavljena javnosti, obsegale le skromen slovenski del, obsežnejši pa je bil neevropski del, za katerega so darovali predmete misijonarji Friderik Baraga, Ignacij Knoblehar, Franc Pirc, Janez Čebulj in pomorščaki.

Zametek samostojnega etnografskega muzeja je bila ustanovitev Etnografskega inštituta v stavbi Narodnega muzeja leta 1921. Upravnik inštituta in nato ravnatelj Kraljevega etnografskega muzeja, ki je nastal leta 1923 z ločitvijo od Narodnega muzeja Slovenije, je bil Niko Županič, prvi kustos od leta 1924 Stanko Vurnik.

Leta 1941 se je muzej preimenoval v Etnografski muzej. Po vojni so terenske ekipe sistematično preučevale in dokumentirale gradivo o ljudski kulturi in življenju Slovencev na podeželju. Leta 1964 se je muzej še zadnjič preimenoval v Slovenski etnografski muzej. Zaradi pomanjkanja prostorov za stalno razstavo je bila temeljna usmeritev muzeja pripravljanje občasnih tematskih razstav. Posamezne zbirke so bile razstavljene v gradovih v okolici Ljubljane. Leta 1997 se je po dolgoletnih prizadevanjih za lastne prostore preselil v nekdanjo vojašnico JLA na Metelkovi ulici. Leta 2004 je muzej pridobil novo razstavno hišo in tudi preurejen zunanji muzejski prostor. Obnovo so zasnovali v biroju Groleger Arhitekti.

Virtualne razstave

MAGIJA AMULETOV

THE MAGIC OF AMULETS

18. junij 2014 - 15. marec 2015

Razstava Magija amuletov, katere avtor in kustos je dr. Marko Frelih, prikazuje tradicijo magičnih amuletov od faraonskih časov naprej s poudarkom na egipčanski zbirki amuletov Slovenskega etnografskega muzeja, ki so jih iz Egipta prinesli slovenski zbiralci v 19. stoletju.
mAGIJA AMULETOV

VRATA. PROSTORSKI IN SIMBOLNI PREHODI ŽIVLJENJA

(OSREDNJA RAZSTAVA OB 90. OBLETNICI SEM)

11. oktober 2013 - 16. januar 2017

Ali o vratih razmišljamo, jih sploh poznamo in zaznavamo kot zveste spremljevalce skozi življenje? Ali so preprosto tu, in le kadar se nam odprejo ali zaprejo, se zavemo, kaj pomenijo? Morda kdaj pa kdaj pred njimi postojimo in premišljamo, kako naj jih prestopimo, kdo se skriva za njimi in kaj nas čaka onkraj. Jih pogosteje široko odpremo ali tesno zapremo? 
Vrata
 
 

Burger Landmarks

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2021