Ljubljana (1996)

Gruberjev spomenik

slovenščina English Esperanto SLOVENIJA LJUBLJANA ZEMLJEVID::MAP

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360°SURROUND PHOTOGRAPHY

Boštjan Burger - Burger Landmarks
Na vsaki starnici stebra je marmorna tabla z latinskim napisom: 
OPUS PATRIAE PROFUTURUM PRIDEM A GABRIELE GRUBER INCHOATUM SED INIURIA TEMPORUM INTERRUPTUM
Delo, ki bo koristilo domovini, že prej začeto po Gabrijelu Gruberju, je bilo prekinjeno zaradi slabih časov. QUOS AD CONSERVANDUM GRATI ANIMI MEMORIAM OB LABACENSEM ANNI MDCCCXXI CONGRESSUM CIVITAS DESTINAVERIT SUMTUS HOS BENIGNISSIMO FRANCISCI I.
IMP(ERATORIS) NUTU AD REASSUMENDAM PALUDIS DERIVATIONEM IMPENDERE AGGRESSA EST ANNO MDCCCXXIII.
Mesto je začelo denar, ki naj bi ga imelo za hvaležni spomin na ljubljanski kongres 1821, namenjati po nadvse blagohotni privolitvi cesarja Franca I. za nadaljevanje osuševanja Barja leta 1823 TOLTI AGGERES LAPSUM AQUAE REPRIMENTES ET PURGATUS FLUMINIS ALVEUS DUM REGNO ILLYRIAE PRAEFUIT JOS. CAM. BARO SCHMIDBURG.
Odstranjene so bile sipine, ki so zadrževale tok vode, in struga reke je bila očiščena, ko je bil ilirski guverner baron Jožef Kamilo Schmidburg. QUO IAM EMINENTIORI LOCO FAUSTUM OPERIS SUCCESSUM LUSTRAVERE FRANCISCUS A.I ET CAROLINA AUGUSTA XVI. KAL(ENDAS) SEPT(EMBRES) MDCCCXXV.
Na tem višjem kraju sta gledala uspešno napredovanje  dela cesar Franc I. in cesarica Karolina, 17. avgusta 1825.
Blizu Karlovškega mosta in hrvaškega veleposlaništva stoji Gruberjev spomenik. Postavljen je v spomin dograditvi prekopa leta 1780, katerega gradnjo je vodil Gruber Kot zanimivost: ob nameravani postavitvi Ilirskega stebra, je bila prvotna ideja, da bi za osnovo uporabili kar Gruberjev spomenik. Ljubljančani so se ideji uprli, saj niso hoteli ponoviti zgodbe s spomenikom Francu Miklošiču.
Obeležje

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2023