Burger Landmarks

English MADŽARSKA    

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Budapest

Budimpešta

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursionvirtualna ekskurzija

 

Burger.si je Mojaslovenija.si

Budimpešta je glavno in najbolj naseljeno mesto Madžarske. Je deveto največje mesto v Evropski uniji po številu prebivalcev znotraj mestnih meja.
Mesto ima ocenjeno 1.752.286 prebivalcev na površini približno 525 kvadratnih kilometrov.
Budimpešta, ki je hkrati mesto in okrožje, tvori središče metropolitanskega območja Budimpešte, ki ima površino 7.626 kvadratnih kilometrov in ima 3.303.786 prebivalcev, kar predstavlja tretjino prebivalstva Madžarske.

Zgodovina Budimpešte se je začela, ko se je zgodnja keltska naselbina spremenila v rimsko mesto Aquincum, glavno mesto Spodnje Panonije.
Madžari so prišli na ozemlje v poznem 9. stoletju, vendar so območje v letih 1241–1242 oropali Mongoli. Ponovno ustanovljen Budim je do 15. stoletja postal eno od središč renesančne humanistične kulture.
Bitki pri Mohaču leta 1526 je sledilo skoraj 150 let osmanske vladavine.
Po ponovni osvojitvi Budima leta 1686 je regija vstopila v novo dobo razcveta, saj je Pešta-Buda postala svetovno mesto po združitvi Budima, Óbude in Pešte 17. novembra 1873, z imenom 'Budimpešta' novi prestolnici . Budimpešta je postala tudi soprestolnica avstro-ogrskega cesarstva, velike sile, ki je razpadla leta 1918 po prvi svetovni vojni. Mesto je bilo žarišče madžarske revolucije leta 1848, bitke pri Budimpešti leta 1945 in madžarska revolucija leta 1956.

Budimpešta je svetovno mesto Beta + z močnimi močmi na področju trgovine, financ, medijev, umetnosti, mode, raziskav, tehnologije, izobraževanja in zabave. Madžarsko finančno središče je bilo leta 2014 uvrščeno na drugo najhitreje razvijajoče se mestno gospodarstvo v Evropi. sedež Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, European Police College in prvi tuji urad Kitajske agencije za spodbujanje naložb.
V Budimpešti se nahaja več kot 40 šol in univerz, vključno z univerzo Eötvös Loránd, univerzo Corvinus, univerzo Semmelweis in univerzo za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti.
Mestni sistem podzemne železnice, ki je bil odprt leta 1896, oskrbuje 1,27 milijona potnikov, medtem ko tramvajsko omrežje v Budimpešti dnevno oskrbuje 1,08 milijona potnikov.

Osrednje območje Budimpešte ob reki Donavi je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine in ima več pomembnih spomenikov klasične arhitekture, vključno z madžarskim parlamentom in Budimskim gradom.
Mesto ima tudi okoli 80 geotermalnih izvirov, največji jamski sistem s termalno vodo, drugo največjo sinagogo in tretjo največjo zgradbo parlamenta na svetu.


 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2023