Slovenia - mapslovenskoenglish
[English]
Postojnska jama
Virtualni vodnik

Skrivnostno postojnsko podzemlje je tisti košček Slovenije, ki ga je izdobla, oblikovala in stkala voda; in v nedrih svetovno znane Postojnske jame skriva tisto najlepše, kar je ustvarila v miljonih let; s kaplico za kapljico, leto za letom...
Skozi zakapani in zasigani svet Postojnske jame se je v 175 letih organiziranega turizma sprehodilo več kot 26 miljonov radovednežev od vsepovsod. Stari podpisi v vhodnih rovih jame pa dokazujejo, da so bili prvi obiskovalci v njej že v 13. stoletju.
Ves postojnski jamski sistem je dolg približno 20 kilometrov. Od prvotnih nekaj sto metrov, ki so bili dostopni pred 200 leti, je danes za turistični ogled urejenih 5,3 kilometra jame. Postojnska jama je že od leta 1884 osvetljena z električno razsvetljavo. Leta 1872 so prvič položili tirnice v jamo in takrat so jamski vodniki obiskovalce kar sami potiskali na dvosedom podobnih vozičkih. Danes do turistične pešpoti vozijo električni vlakci, ki lahko naenkrat prepeljejo 120 obiskovalcev. Stalna temperatura v jami je 8° C.

Kliknite za nadaljevanje...