MojaSlovenija.si

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

Boštjan Burger

Slapovi Slovenije (1993-1998) Waterfalls of Slovenia

Slovenija|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls

Šunik

Slapovi po potoku navzgor - Falls up to the stream:
Potok Šumnik (Šunik), ki bi mu lahko rekli kar rečica, je eden najbolj skrivnostnih predelov Slovenije. Izvira izpod veličastnega amfiteatra planin od Debeljaka (1869 m) do Oblega brda (1957 m). Prav tu v bližini je bil leta 1998 na veliko noč epicenter močnega potresa. Področje pri izviru in nad njim je precej nestabilno, saj se vsake toliko časa zasliši kamnit plaz. Čeprav od kraškega izvira, skritega pod skalami, ki so ga zasule, do izliva v Lepenco premaguje "samo" 500 m višinske razlike, ustvarja v svojem toku precejšnje število slapov s čudovitimi temnozelenimi tolmuni. Le-ti tudi ob največji suši ne presahnejo in imajo vedno obilico vode. Spodnji tok je izgubljen med orjaškimi, z zelenim mahovjem poraslimi oglatimi skalami, ki še nekako skrivajo moč potoka.
Že po sto metrih vzpona od sotočja z Lepenco, pokaže potok svoj pravi obraz. Med gubanjem Alp so se plasti apnenca narivale druga pod drugo in so v strugi Šumnika narite kot plastnice pod kotom 60°. Prav med temi plastnicami si je potok izbral svojo strugo ter ustvaril čudovite in hkrati nenavadne slapove, ki sprva tečejo po kanalu, izdolbenem pod plastnico, in nato ob koncu plastnice kot slap padejo pod drugo v nov kanal. Potok je bil pri svoji strmi poti med plastmi apnenca zelo prefinjen, saj je struga izredno gladka in spolzka. Slapovi so najlepše vidni z desnega brega, ob katerem je le komaj opazna stezica. Morebitni obiskovalci naj bodo ekološko ozaveščeni, saj se prenekatera domačija iz njegove struge napaja s pitno vodo. Ne pokvarite je!
DOSTOP:S ceste Bovec - Trenta zavijemo pri Podklancu na desno v dolino Lepeno. Po dveh kilometrih ozke asfaltne ceste pridemo do table Triglavski narodni park. Takoj za njo naredi cesta ovinek v obliki črke S. Na ovinku je komaj opazen odcep na jaso in naprej na stezo, ki je nekoč vodila k sedaj porušeni žagi na Lepenci. Po 5 min. hoje pridemo do viseče brvi čez Lepenco. Za brvjo nas 100 m steze popelje do druge viseče brvi čez skalovje struge potoka Šumnika. Če nadaljujemo pot čez to brv, pridemo po 5 min. hoje po bregu navzgor do dveh hiš in naprej na pot do lovske koče na planini Zagreben. Steza gre sicer skoraj ves čas ob levem bregu potoka, vendar večina slapov zaradi skritosti pod velikanske plošče - plastnice ni vidnih. Če se obrnemo na levo od brvi in nadaljujemo pot po zelo slabo vidni stezi ob desni strani potoka, pridemo po 10 min. hoje navkreber do prvega šuma visokega 3 m. Od tu naprej se vzpenjamo po bregu ter občudujemo nenavadno lepoto še preostalih enajstih slapov.
Takoj nad prvim slapom - šumom lahko zagledamo prvi opaznejši nariv plošč, med katere se zajeda potok in ustvarja 4 m visok šum. Nad njim je tudi prvi tolmun čudovite temnozelene barve, v katerega pada 6 m visok tretji slap. Nad njim je "naloženih'' nekaj velikih skalnih balvanov, za katerimi se skriva morda še lepši tolmun s četrtim, 6 m visokim slapom. Pot je od tu naprej neprehodna, zato se moramo obrniti v breg, po katerem pridemo do dveh tolmunov. Zanimiva sta, saj se pod izdolbenim mostičem pretakata drug v drugega. Nad njima je peti slap, ki ga lahko imenujemo kar ,Očala'. Struga nad njim je najbolj očiten prikaz struge - kanal med dvema plastnicama. Na koncu tega kanala se zajeda šesti slap ,Zajednik', visok 10 m.
Nad njim se skoraj neprekinjeno, le manjši tolmun je vmes, dviga dvopramenski slap visok 7 m - ,Kačji jezik'. Po zelo strmem in tudi ob največji suši spolzkem bregu se moramo povzpeti do tolmuna, v katerega pada osmi slap v obliki nekakšnega ovinka - ,Ovinek' ( 6 m). Ta slap je zaradi nevarnosti zdrsa bolje obiti ter se po varnejšem gozdu ob bregu povzpeti do lepo vidnega devetega slapu. Ta slap kar nekako skrivnostno pada iz temačnega kanala med plastnicama v temnozelen, skoraj črn tolmun. Nad zajedo med plastnicama se povzpnemo do desetega slapu, ki po plastnici drsi 12 m globoko - slap ,Drsnik'. Zanimivo je, da se pred prej omenjenim kanalom med plastnicama potok razdeli na dva dela in teče med drugo in tretjo plastnico in nato skozi izdolbeno drugo plastjo kot okno zopet v enoten potok med prvo in drugo plastjo. Nad ,Drsnikom' sta dva globoka zaporedna tolmuna, v katera kot parabola pada 5 m visok slap - slap ,Parabola'. Nad ,Parabolo' se struga umiri in po 50 metrih skoraj ravne struge pridemo do zadnjega večjega slapa, ki šumi v velik tolmun - ,Šum'. OPOZORILO : K tolmunom se raje ne spuščajte, saj je struga izredno spolzka in lahko zelo hitro omahnete v globino.
Lokacija GPS: N:46°18'39" E:13°39'50" nm. višina/ altitude sotočje/confluence ~ 480 m
Slovenija|Slapovi_Slovenije-Slovenia_Land_Of_ Waterfalls|Sketch-Skica

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2022