POKRAJINSKI MUZEJ CELJEINTERAKTIVNA SKICAUVODNA STRANO ZBIRKAH...Mesto Celje
GROFJE CELJSKI

BAROČNI KIPAR FERDINAND GALOBAROKPOZNA RENESANSARENESANSAGLAVNA DVORANAGLAVNA DVORANAGROFJE CELJSKIHISTORIZEMBIDERMAJERKLACISIZEM - EMPIRKLACISIZEM - EMPIRBAROKO - ROKOKOBAROK - ROKOKOCELJE
document.write(''); document.write('');
Za srednjeveško zgodovino Celja in njegove okolice je posebej pomembna plemiška rodbina Celjanov, ki se je, potem ko je prevzela dediščino vovbrških grofov, leta 1322 preselila z gradu Žovnek v Celje. Od tod je večala svojo posest po Štajerskem, Koroškem, Kranjskem in hrvaškem. Sorodstveno se je povezala z nekaterimi vladarskimi družinami; s poljsko, bosansko in srbsko, zlasti pa z Luksemburžani, ki so za časa Sigismunda združili nemško cesarsko ter ogrsko in češko kraljevsko krono. Celjani so pridobili vrsto naslovov. Bili so celjski, ortenburški in zagorski grofje, dalmatinski, hrvaški in slavonski bani in še knezi rimsko -nemškega cesarstva. Celju so podelili mestne pravice (1451), imeli so pravico kovati svoj denar. Uporabljali so dva ščita: ščit s tremi zvezdami na modrem (vovbrški) v diagonalni kombinaciji z belima črtama na rdečem polju (žovneški), ali samo tri zlate zvezde na modrem ščitu (ta je obveljal kot grb mesta Celja).

Soba celjskih grofov skuša z eksponati, zlasti s fotopovečavami (rodovnik, domnevni portreti s Ptujske gore, posest, listine s pečati, gradovi itd.), samo opozoriti na Celjane. Originalno gradivo, ki ga pri nas ni ohranjenega prav veliko, predstavljajo srednjeveške najdbe s Starega gradu in mesta Celja, kamniti grb s šlemom iz okoli leta 1370, tlakovec iz Pleterij in še grb mesta Celje z letnico 1451.


[Baročni kipar Ferdinand Gallo] Celjski grofje naprej> [Barok-rokoko]