English SLOVENIJA JOŽE PLEČNIK LJUBLJANA ZEMLJEVID::MAP
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Ljubljana

Vrt vseh svetih

Virtualni muzej Jožeta Plečnika :: VIRTUAL MUSEUM

Poslovilni kompleks na Žalah (“Vrt vseh svetih”, tudi “Plečnikove Žale) se nahaja 2,5 km od središča mesta na severovzhodnem območju Ljubljane.

Načrt za izgradnjo poslovilnega kompleksa je leta 1937 izdelal arhitekt Jože Plečnik, leta 1938 se je pod vodstvom gradbenika Emila Tomažiča pričela gradnja, ki je trajala do druge polovice leta 1940. Projekt po načrtu Jožeta Plečnika zaradi začetka druge svetovne vojne v Sloveniji, aprila leta 1941 ni bil nikoli povsem dokončan.

V začetku 90-ih let je bil Vrt vseh svetih pod vodstvom nekdanjega Plečnikovega pomočnika Vlasta Kopača strokovno obnovljen. Leta 2007 je Vrt vseh svetih prejel znak Evropska dediščina iz medvladne iniciative.

Prostor kjer je kompleks štirinajstih mrliških vežic, poimenovanih po zavetnikih ljubljanskih župnij, naj bi bil po arhitektovi viziji skrbno načrtovan prostor, ki naj ne bi bil prostor za žalovanje ampak predvsem prostor za tolažbo in krščansko upanje. Plečnik je ustvaril intimen prostor za žalujoče in umrlega, ki je ostal osebnost tudi v smrti.

Vhod v poslovilni kompleks je skozi slavolok proti osrednjemu prostoru kompleksa. Na slavoloku je dvojni kip Jezusa in Marije kiparja Borisa Kalina. Mrtvaške vežice, ki se arhitekturno razlikujejo so poimenovane po ljubljanskih cerkvah: mrtvaška vežica sv. Petra, sv. Nikolaja, sv. Ahaca, sv. Janeza, kapela Adama in Eve  ter dvojna kapela sv. Marije in sv. Jakoba, sv. Jožefa in sv. Antona, sv. Andreja in sv. Frančiška ter sv. Cirila in Metoda in sv. Jurija.

Literatura:

Hrausky, A., Koželj, J., Prelovšek, D. 1996: Plečnikova Ljubljana. Vodnik po arhitekturi. Ljubljana.
Krečič, P. 1992: Jože Plečnik. Ljubljana.
Prelovšek, D., Kopač, V. 1992: Žale arhitekta Jožeta Plečnika. Ljubljana.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024