slovensko SLOVENIJA LJUBLJANA CERKVE ZEMLJEVID ::MAP

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360°SURROUND PHOTOGRAPHY

Cerkev Svete Trojice

(Uršulinska cerkev)

Cerkev Svete Trojice (Uršulinska cerkev). Uršulinska cerkev sodi med najepše baročne stavbe v Ljubljani. Kot del uršulinskega samostana je bila sezidana v letih 1718-28 (~1747).

V cerkvi je najvišji glavni oltar v ljubljanski škofiji (visok 14 m). Avtor oltarja je Francesco Robba. Kratek opis zunanjosti : za Ljubljano (in Slovenijo) nenavadna stebriščna fasada, ki jo oklepa kratek, dekorativen arkadni motiv (po vzoru cerkve sv. Petra v Rimu), je vertikalno zaključena z motivom treh šilasto zaključenih niš in nenavadnim šilastim timpanonom. V kategorijo bolj klasičnih oblik sodi motiv triglifov in metop na veličastnem delilnem vencu med nadstropnim delom fasade in timpanonom.

Pred cerkvijo stoji steber sv. Trojice: prvotno leseno plastiko sv. Trojice postavljeno leta 1693, je nadomestila marmorna, katero je leta 1721 izklesal Francesco Robba. Danes pred Uršolinsko cerkvijo stoji kopija, original pa je spravljen v Mestnem muzeju. Steber je v začetku stal na Ajdovščini (nekdanja kavarna Evropa). Postavljen je bil v zahvalo, ker je bila Ljubljana režena kuge.

// KML _KamniskeAlpe var kmlLayer = new google.maps.KmlLayer({ url: 'https://www.burger.si/GoogleEarth/Interierji.kml', suppressInfoWindows: false, map: map, preserveViewport: true });
Uvod - Prologue

Slovenija