360° Surround Photography guide to World Landmarks with the point to Slovenia :: Prostorske fotografije sveta s poudarkom na Slovenijo. [ IZGINJAJOČA DEDIŠČINA :: VANISHING HERITAGE ]
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Tovarna dušika Ruše

Burger.si je Mojaslovenija.si

Ostaline Tovarne dušika Ruše. Situacija: 5. oktober 2012.
Tovarna dušika Ruše (TDR Metalurgija)… zgodba, ki potrjuje slovenski pregovor “dobrota je sirota”. Tovarna dušika Ruše je do osamosvojitve Slovenije zaposlovala preko 2000 ljudi in je bila od same ustanovitve naprej tehnološka, izobraževalna in ekonomska gonilna sila regije. Zgodovina tovarne sega v obdobje prve svetovne vojne.  Tedaj so se začele na območju Slovenije, najprej v železniških delavnicah v Mariboru pojavljati prve plamenske naprave za varjenje. Zaradi vojnih razmer je  začelo primanjkovati karbida, zato se je pojavila potreba po lastni lokalni proizvodnji te, tedaj strateške surovine. Gradnja tovarne se je pričela leta 1916 in že leta 1918 je bil v Rušah proizveden prvi karbid. Proizvodnja karbida v Rušah je znatno pripomogla k razvoju varilstva.
Del industrijskih kompleksov je bil zaradi svojega pomena za tehniško in arhitekturno dediščino vpisan v register kulturne dediščine.
Sistemsko politična anomalija tranzicije, ki je dovoljevala sistemsko uničevanje slovenskega gospodarstva, celo nekdanjih paradnih konjev je dokončno uničila tudi velikana v Rušah. Proces fizičnega uničenja je bil izredno hiter in od nekdanje „Matere“ Ruš  je ostal manj kot skelet.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024