MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA

Bohinjska Bistrica

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Bohinjsko Jezero (2016)

Juliana trail čez območje Nemškega Rovta (2020)

Bohinjska proga

Bitnje - Podružnična cerkev Marijinega vnebovzetja

 

Bohinjska Bistrica je občinsko središče s 1767 prebivalcii.

Naselje leži v Julijskih Alpah jugozahodno od najvišje gore Julijcev Triglava in planote Pokljuka, v dolini Save Bohinjke med hriboma Dobrava in Ajdovski Gradec ter potokoma Bistrica in Belica. Bohinjsko jezero zaključuje dolino na zahodu.

Bohinjska Bistrica je pomembna turistična destinacija na robu Triglavskega narodnega parka in je dobro izhodišče za raziskovanje Bohinjske doline ter za izlete v Črno prst, Vogel, Komno, Ratitovec in do Bohinjskega jezera.
Bohinjska dolina je priljubljena tudi za sprehode, plezanje in gorsko kolesarjenje od pomladi do jeseni. Poleti sta reka in bližnje jezero priljubljena za kopanje, jadranje, kajakaštvo, rafting in ribolov.
Kolesarska pot poteka po travnikih do Bohinjskega jezera.

V naselju se začne Bohinjski predor (6.327 m), ki povezuje Gorenjsko s Posočjem. Glavna cesta, ki vodi do železniške postaje, deli naselje Zgornjo vas in Spodnjo vas.
V bližini Bohinjske Bistrice so tri arheološka najdišča, ki pričajo o zgodnji poselitvi tega območja.

Arheološko najdišče Ajdovski gradec je utrdba iz 5. stoletja pred našim štetjem vzhodno od naselja. V pozni rimski dobi je utrdba služila kot zatočišče. Ostaline utrdbe so terase in ostanki obrambnega zidu. Ajdovski gradec je povezan z dvema prazgodovinskima pokopališčema.
Arheološko najdišče Selo v bližini Ajdovskega gradca je najdišče pozne železne dobe in rimske dobe. Na terasastem pobočju so vidni sledovi postavitev stavb in na tem območju so bili najdeni različni predmeti.
Arheološko najdišče Telečnica je bilo naseljeno že v prazgodovini. Na njem so umetne terase, kjer so so odkrili različne najdbe.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024