Burger Landmarks

English AVSTRIJA    

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Wien

Dunaj, Vienna

City Viewvirtualna ekskurzija

 

Burger.si je Mojaslovenija.si

Dunaj leži v vzhodni Avstiji, v Dunajski kotlini. Mesto se razprostrira od nadmorske višine 151 m (reka Donava) do nadmorske višine ~ 530 m, do najbolj vzhodnih obronkov Alp.
Dunaj (Wien) je glavno mesto države, največje mesto in ena od devetih avstrijskih zveznih držav. Dunaj je najbolj naseljeno mesto v Avstriji s približno 2 milijonoma prebivalcev, skoraj tretjino prebivalstva države ter njegovim kulturnim, gospodarskim in političnim središčem.
Do začetka 20. stoletja je bil Dunaj največje nemško govoreče mesto na svetu, pred razpadom Avstro-Ogrske v prvi svetovni vojni pa je imelo mesto 2 milijona prebivalcev.
Danes je drugo največje nemško govoreče mesto po Berlinu.
Dunaj gosti številne velike mednarodne organizacije, vključno z Združenimi narodi, OPEC in OVSE. Mesto se nahaja v vzhodnem delu Avstrije in je blizu meja Češke, Slovaške in Madžarske. Te regije delujejo skupaj v obmejni regiji evropskega središča. Skupaj z bližnjo Bratislavo Dunaj tvori metropolitansko regijo s 3 milijoni prebivalcev. Leta 2001 je bilo mestno središče uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Julija 2017 je bil uvrščen na seznam svetovne dediščine v nevarnosti.
Poleg tega je Dunaj zaradi svoje glasbene zapuščine znan kot "mesto glasbe", saj so mnogi znani klasični glasbeniki, kot sta Beethoven in Mozart, Dunaj imenovali domov. Dunaj naj bi bilo tudi "mesto sanj", saj je v njem dom prvega psihoanalitika na svetu Sigmunda Freuda.
Dunajske korenine prednikov ležijo v zgodnjih keltskih in rimskih naseljih, ki so se spremenila v srednjeveško in baročno mesto. Znan je po tem, da je imel ključno vlogo vodilnega evropskega glasbenega središča, od časa dunajskega klasicizma do začetka 20. stoletja. Zgodovinsko središče Dunaja je bogato z arhitekturnimi sklopi, vključno z baročnimi palačami in vrtovi ter pozno 19. stoletje Ringstraße, obdano z velikimi stavbami, spomeniki in parki.
 
 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024