slovensko SLOVENIJA 1914-1918

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360°SURROUND PHOTOGRAPHY

Boštjan Burger

Zgornja trdnjava Kluže

Werk Hermann

> virtualna ekskurzija

Prostorski atlas Slovenije

Zgornja trdnjava Kluže - Werk Hermann, (virtualna ekskurzija) se nahaja 114 metrov nad spodnjo trdnjavo Bovške Kluže. Konec 19. stoletja (1897) so vojaški inženirji najprej načrtovali in zgradili cesto, ki je na mestih vklesana v prepadno steno nad spodnjo trdnjavo, v spodnjem delu pa se pot začenja s tunelom s strelnimi in opazovalnimi položaji nad cestno povezavo proti prelazu Predel. Trdnjavo "Werk Hermann", v obliki črke L so dogradili leta 1906. Jugozahodni del trdnjave s 45° naklonom je bil močno utrjen z betonom in tonalitnimi kvadri, ter dodatnimi jeklenimi ščiti ob topovskih položajih. Na vrhu trdnjave sta bili nameščeni vrtljivi topniški kupoli z jeklenim ščitom, podobnim ladijskim vrtljivim topniškim stolpom.

Italijani so začeli 18. julija 1915 trdnjavo obstreljevati preko Rombona iz smeri Neveljskega prevala in 13 kilometrov oddaljenih položajev izza Kanina v Reklanski dolini. Italijani so izstrelili preko 3000 težkokaliberskih (tudi 305 mm) granat od katerih jih je 200 zadelo trdnjavo, ter jo povsem onesposobilo - več info točka.

Literatura: Simič. M. Po sledeh Soške fronte, MK, 1998.

// KML _Trasa ruske ceste var kmlLayer = new google.maps.KmlLayer({ url: 'http://www.burger.si/GoogleEarth/RuskaCesta_Trasa.kmz', suppressInfoWindows: false, map: map, preserveViewport: true });
Uvod - Prologue

Sledite nam tudi na naši Facebook strani :: follow us at our Facebook profile Slovenija