SLOVENIJA SLAPOVI :: WATERFALLS
Boštjan Burger

Vobenca

Ime slapa: Slapišče Vobence

Skupna višina: 20 metrov

Navišja posamezna stopnja: 9 metrov, Stopenj: 1 slap + 1 slapišče
Tip slapa:pahlajčasti slap
Vodotok: Vobenca
Povprečna širina: / , Vodni pretok : /
Največji zabeleženi pretok: ni podatka
Najmočnejši pretok: pomladi
Lokacija: Zg. Kokra (GPS WGS 84) N:46°20,226' E:14°28,011'
Nadmorska višina dno ~ 678 m
Vodnatost: stalna

Skrito v brezpotju, ustvarja desni pritok Kokre, Vobenca skoraj nepričakovano lepo, več kot 20 m visoko slapišče. Potok je domačinom znan kot Vobenca, tudi na starejših tematskih topografskih kartah je označen z imenom Vobenca , vendar se lahko uporabniki novih izdaj topografskih zemljevidov, ki  citirajo podatke iz Državne topografske karte, zmedejo saj je potok označen kot Lobnica –  Lobnica je drugače tudi reka, ki izvira na Pohorju in je znana po slapovih. Kakorkoli, pri iskanju potoka na zemljevidu bodite pozorni na Vobenca ali Lobnica.

Slapovi_Beta01 Slapovi Slovenije 1.3 (10. maj 2013)

Gpx datoteka za navigacijsko napravo. (stisnjena mapa ... za uporabo potrebno izvleči gpx datoteko)

Opis:

  • nove, popravljene koordinate lokacije slapov iz leta 1998,
  • dodani opisi v slovenščini, angleščini, delno esperanto - branje opisov možno na navigacijski napravi.
  • opomba: uporaba in izvedba na lastno odgovornost,
  • datoteka je namenjena samo za osebno rabo.

Izhodišče proti slapišču Vobence je iz Zgornje Kokre, po gozdni cesti (mimo hišne št. 64, Kokra), ki vodi ob potoku navzgor. Po 1200 m se gozdna cesta (pozor zasebna lastnina) obrne v ostrem ovinku proti jugu. Na samem ostrem ovinku so opazne sledi nekdanjega kolovoza. Tu je sotočje dveh potokov, ki sta ob različnih letnih časih tudi različno vodnata. Pravi, Vobenca je tisti kamor vodijo sledi, od neurij povsem uničen in že zdavnaj zaraščen kolovoz. Če se obrnemo v smeri proti vodnemu toku, ko stopimo z ovinka je torej prava pot sledenju potoku na naši desni. Grapo Vobence lahko neurja iz leta v leto preoblikujejo, zato se je potrebno prebijati ob strugi in večkrat prečiti potok. Pot ni tako “divja” kot se morda bere in se da z dobro mero previdnosti narediti tudi prav simpatičen “družinski” obisk – z malo priokusa “avanture”.
Po 550 m hoje po grapi (360 m zračne črte) se grapa zapre in znajdemo pred 20 m visokim slapišče, ki v spodnjem delu v 9 metrov visokem slapu pada v plitev tolmun.
Ob manj vodnatih letih, ko je erozija vode manjša so skalnate stene ob slapu poraščene z mahovjem.
Grapa je od tu “neprehodna”, vendar se da s primerno obutvijo in spretnostjo ob desnem bregu slapa povzpeti na vrh slapa, kjer se pred nami odpre vrhnji del slapišča. - na videz 10 m visok dvopramenski drseči slap - toda naklon brega je manjši kot 45°, tako da ne moremo govoriti o pravem slapu.
Vrh celotnega slapišča preide v ozek žleb erodiran v rdečkasto kamnino. Voda teče v žleb iz plivega tolmuna - kotanje v katero drsita približno 10m visoka  pramena potoka. Človek tu resnično ne bi pričakoval sledov civilizacije. Toda presenečenje - malo nad vrhom slapišča se dviga do 2,5 m visok kamnit zid. Potok teče okoli njega, in ko se povpnemo, ugotovimo da gre za nenavadno ploščad okoli katere so ostanki železnih klinov in močno zarjavele železne pletenice. Glede na zaraščenost mora biti vse skupaj staro dobrih 70 let. Le čemu je služila ta gradnja? Nad skrivnostno ploščadijo se struga umiri in postane skoraj položna. Po 150 m se strugi približa močno zaraščen kolovoz, po katerem se lahko spustimo nazaj proti Zg.Kokri.

// KML _Vobenca var kmlLayer = new google.maps.KmlLayer({ url: 'http://www.burger.si/GoogleEarth/Vobenca.kmz', suppressInfoWindows: false, map: map, preserveViewport: true });
Uvod - Prologue

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2018