Sečoveljske soline

Saltpan of Sečovlje

english esperanto Slovenija Sečoveljske soline PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360°SURROUND PHOTOGRAPHY
Boštjan Burger
sončni zahod v solinah - sundown in salpan
Sečoveljske soline so bile nekdaj med največjimi na tem območju. Danes so soline opuščene in so postale naravni rezervat za ptice. Leta 1989 so bile razglašene za krajinski park. Sečoveljske soline spadajo med *Ramsarska mokrišča Slovenije (obalno in antropogeno mokrišče). Ramsarsko območje Sečoveljskih solin obsega 650 hektarjev v ustju reke Dragonje.
Lahen vetrc in vonj po soli še zmeraj očarata sprehajalce v vseh letnih časih. Poleg občutja Mediterana, lahko v Muzeju solinarstva pridobimo dragocene informacije o zgodovini in pridobivanju soli.
Obala Piranskega zaliva s turističnimi kraji, je pomemben turistični in kongresni center Slovenije. Razvoj pa so omogočile prav soline...že v 19. stoletju so uvideli zdravilne učinke solinskega blata in turizem je zaživel...

*Ramsarska konvencija je bila sprejeta 2. februarja 1971 v iranskem mestu Ramsar. Namen konvencije je ohranitev mokrišč... na svetu je preko 1000 mokrišč, ki so uvrščena na seznam mokrišč mednarodnega pomena. V Sloveniji so poleg Sečoveljskih solin na seznamu tudi Škocjanske jame.

Uvod - Prologue

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2018