slovensko FRANCIJA GRADOVI :: CASTLES LONGUES SUR MER ZEMLJEVID::MAP

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360°SURROUND PHOTOGRAPHY

Boštjan Burger

Burger Landmarks

Obala Omaha je bila šifra za enega izmed petih območij invazije "zaveznikov" na območje okupirane Francije na normandijski obali 6. junija 1944 med drugo svetovno vojno.

Plaža Omaha v Normandiji, znana pod imenom „Omaha“, je bila oznaka ene od petih sektorjev zavezniške invazije na nemško okupirano Francijo v Normandiji 6. junija 1944 med drugo svetovno vojno. Omaha je dolga 8 km in se nahaja na obali Normandije v Franciji vzhodno od kraja Sainte-Honorine-des-Pertes in zahodno od Vierville-sur-Mer, na desnem bregu reke Douve. Izkrcanje je bilo potrebno za vpostavitev stalnega pristanišča na obali Normandije v zalivu Seine. Za izkrcanje na Omahi je bila odgovorna vojska Združenih držav Amerike, vključno z morskim prevozom in podporo pomorske artilerije, ki jo je nudila U.S. mornarica in podporo britanske kraljeve mornarice.


Na dan D je 29. pehotna divizija, ki se ji je pridružila veteranska prva pehotna divizija, ki so se preusmerili iz Pointe du Hoc, napadli zahodno polovico plaže. Prva pehotno divizijo je že imela borbene izkušnje in utrjena v bitkah. Na vzhodni polovici Omahe so se pričeli začetni invazijski valovi, sestavljeni iz tankerjev, pehotnih in bojnih inženirskih sil. Bili so bili skrbno načrtovani, da bi zmanjšali obalno obrambo in omogočili pristajanje večjih ladij v naslednjih etapah napada.


Glavni cilj v Omahi je bil zavarovati obalno območje v dolžini približno osmih kilometrov med krajem Port-en-Bessin in reko Vire, in se povezati z britanskimi inazijskimi enotami na Goldu na vzhodu in doseči območje Isignya na zahodu, da bi se povezali s padalskim VII korpusom na obali Utah. Obrambne enote je tvorila nemška 352. pehotna divizija, ki jo je večinoma sestavljali mladi, še najstnišli vojaki brez izkušenj v borbi. 352. pehotna enota ni imela nobenega bataljona ali polkovnega treninga. Od 12.020 vojakov jih je bilo le 6.800 izkušenih vojakov, ki so podrobno branili 53-kilometrsko obalno črto. Nemci so bili večinoma razporejeni na utrjenih točkah vzdolž obale - nemška strategija je temeljila na premagovanju kakršnega koli morskega napada na vodni črti. Kljub vsemu so izračuni zaveznic pokazali, da so obrambne sile na območju Omahe trikrat močnejše od tistih, s katerimi so se srečale med bitko pri Kwajaleinu.


Zelo malo je šlo po načrtu med pristankom v Omahi. Težave s plovbo so povzročile, da je večina pristaniških plovil zamudila svoje cilje ves dan. Obramba je bila nepričakovano močna in je povzročila velike žrtve pri iztovarjanju ameriških vojakov. V težkem ognju so se inženirji borili za odstranitev ovir na plaži; Kasnejše iztovarjanjeje potekalo nekaj kanalov do kopnega, ki so bili očiščeni. Invazijski vojaki, ki so jih napadli pri iztovarjanju, niso mogli očistiti močno zaščitenih izhodov od plaže. To je povzročilo nadaljnje težave in posledične zamude pri kasnejšem iztovarjanju. Manjši vdori so sčasoma dosegli skupine preživelih, ki so naredile improvizirane napade, s čimer so se blefali med najbolj obrambnimi točkami. Do konca dneva so bili osvojeni dve majhni izolirani enoti, ki so bili kasneje izkoriščeni proti šibkejšim obrambam v notranjosti in tako dosegli izvirne cilje D-dneva v naslednjih dneh.

na zemljevidu: 1- Pasterze Glacier var image = 'http://www.burger.si/GoogleEarth/UlicniPogled.png'; var LatLon = new google.maps.LatLng(47.07452802802978, 12.743727564811706); var contentString = '
Pasterze Glacier :: Ledenik Pastirica
(VSTOP :: ENTER)
'; var infowindow = new google.maps.InfoWindow({ content: contentString }); na zemljevidu: 002- Mont Saint Michel var image = 'http://www.burger.si/GoogleEarth/UlicniPogled.png'; var LatLon = new google.maps.LatLng( 49.359721, -0.848144); var infowindow = new google.maps.InfoWindow({ content: contentString });
Uvod - Prologue

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2018