avtor: Boštjan Burger

burger.si

VIRTUALNE EKSKURZIJE 360° virtual excursions

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

Boštjan Burger
Za predvajanje morate imeti omogočen HTML5/CSS3. (pomeni, da imate ZELO zastarel računalnik... "sorry")
english Mrežo potresnih opazovalnic v Sloveniji je konec devedesetih let prejšnjega stoletja sestavljajo sedem postaj. Šest jih je bilo opremljeno z digitalnimi seizmogrami, ki so bili povezani v mrežo preko telefonskih linij. Prenos podatkov je bil samodejen. Delovanje in nadzor inštrumentov je bil preko osrednjega računalnika na Golovcu v Ljubljani. Po ustanovitvi agencije za okolje, leta 2001 se je mreža potresnih opazovalnic v Sloveniji posodobila.

Potresna opazovalnica Ljubljana se nahaja v stavbi astronomsko-geofizikalnega observatorija na Golovcu (396 m). Sestavljena je iz dveh delov: prvi je v kleti stavbe observatorija, kjer so inštrumenti nameščeni na posebej načrtovanem betonskem stebru. Drugi del inštrumentov je nameščenih v 20 m globokem jašku. Potresna opazovalnica deluje od leta 1958 in je povezana v svetovno mrežo potresnih opazovalnic.

(vir: ARSO, Urad za seizmologijo in geologijo, državna mreža potresnih opazovalnic, Ljubljana 2006)

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2018

Posredovanje, kopiranje, arhiviranje ali katerakoli uporaba v celoti ali delno za komercialno dejavnost ni dovoljena in se smatra za krajo. Spletna stran in vsebina spletne strani sta privatna last in vsak uporabnik spletne strani je gost po svoji lastni volji in na lastno odgovornost. Več o spletni strani www.burger.si