english HRVAŠKA MESTA

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360°SURROUND PHOTOGRAPHY

Boštjan Burger

Pulj

Boštjan Burger, geografske vizualizacije

Puljska arena (Pulj, Istra)

Puljska Arena je rimski amfiteater grajen v 1. st. za časa vladavine cesarja Vespazijana (69-79). V istem obdobju je bil zgrajen tudi  Kolosej v Rimu. Puljski amfiteater je bil po velikosti šesti največji amfiteater v Antičnem Rimu. Amfiteater je bil zaradi velikosti zgrajen izven mesta, ki je imel v obdobju Antičnega Rima 5000 prebivalcev. Amfiteater je bil zgrajen tik ob morju in je na zahodni strani z navišjo višino 32,45 m. Zunanji obodni zid je bil zgrajen iz blokov prostornine do 2 m3 in skupnim volumnom več kot 8,000 m3 izklesanega apnenca. Amfiteater v Pulju je zgrajen iz apnenca iz lokalnih kamnolomov, ima elipsasto obliko z glavno osjo v smeri sever-jug dolžine 132,5 m in krajšo osjo v smeri vzhod-zahod105 m.
V sredini je raven prostor - borišče, gledalci pa so sedeli na kamnitih stopnicah ali so stali v galeriji. V obdobju uporabe amfiteatra za gladiatorske igre je stavba lahko sprejela 20.000 gledalcev.

Literatura: PULA+, http://www.pulainfo.hr, povzeto 8. maja 2015
R. Radovinovic , 1999, The Croatian Adriatic, Naprijed. 48-49 str.
Š. Lahar, Amfiteatar u Puli, Arheološki muzej Istre / Pula. Pula 1996, 48 str.
google.maps.MapTypeId.HYBRID, center: LatLon, streetViewControl: false }; var map = new google.maps.Map(document.getElementById('map-canvas'), mapOptions); // KML _ države var kmlLayer = new google.maps.KmlLayer({ url: 'http://www.burger.si/GoogleEarth/Slovenija.kmz', suppressInfoWindows: false, map: map, preserveViewport: true }); // KML _Smodnisnica var kmlLayer = new google.maps.KmlLayer({ url: 'http://www.burger.si/GoogleEarth/Hrvaska.kml', suppressInfoWindows: false, map: map, preserveViewport: true });
Uvod - Prologue

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2018